Paardencoaching

Wat is paardencoaching?

Een paard is een kuddedier en heeft van nature een sterke wil tot samenwerking. De samenwerking bevordert de veiligheid in de kudde, ze moeten zich immers als één geheel kunnen voortbewegen als er gevaar dreigt en niet uit elkaar vallen. Ook het zijn van een prooidier maakt dat paarden zeer goed zijn in het afscannen van hun omgeving en de lichaamstaal van alle andere wezens in hun nabijheid. Een paard neemt alle signalen op die jij uitzendt op mentaal, fysiek en intuïtief niveau en weet in enkele seconden of jij ‘veilig’ bent. Paarden hebben van nature de neiging om zich te verbinden aan authentiek leiderschap en gedrag dat zich inzet voor het grotere geheel en is altijd gericht op het belang van de kudde.

Op het moment dat een paard twijfel ervaart tussen wie je echt bent en hoe je je voordoet, (een conflict) zal dat bij het paard zichtbaar zijn. Dit kan onbedoeld of zelfs onbewust zijn bij de deelnemer.

Spiegelen met paarden/paardencoaching | Groepsaccemodatie Seybelt

Hoe werkt paardencoaching?

Het scherpe waarnemingsvermogen van het paard, gericht op lichaamstaal, gebruiken we om met mensen te reflecteren op thema’s als leiderschap, samenwerking en communicatie. Het paard is de coach en de deelnemer hoeft alleen de signalen op te vangen om inzicht in zichzelf te krijgen. Dit gebeurt met de deelnemer in een afgezette ruimte (ring of roundpen) en een paard.
Door (eventueel) een eenvoudige opdracht uit te voeren vind de deelnemer uit over welke kwaliteiten zij beschikken of blokkades zij aanlopen en worden vaak onbewuste patronen zichtbaar en voelbaar gemaakt. De paardencoach begeleidt dit proces en vertaald wat het paard laat zien.
In contact met het paard wordt al snel duidelijk hoe het gaat en daarnaast ontdekken deelnemers hoe het anders kan en mag dit direct geoefend worden op het paard. Een andere werkwijze, nieuwe vaardigheid of andere houding, het paard reageert hier altijd direct op. Een paard is altijd in het hier en nu en zonder oordeel naar de ander. Dit maakt paarden zeer geschikte sparringpartners in het leerproces.

Wat gaan we doen?

Een sessie paardencoaching of spiegelen met paarden duurt ongeveer anderhalf uur. Dit kan korter of langer zijn. Voor de deelnemer met het paard in de ring gaat is er een kort gesprek met uitleg en een korte intake over je vraag of thema.
Ook zonder concrete vraag of thema is het heel goed mogelijk om een coaching met paarden te volgen. Daarna gaat de deelnemer evt. met een eenvoudige opdracht de ring in en volgt aan de hand van het gedrag van het paard en de deelnemer een coachgesprek. Voor het slagen van het gesprek of het krijgen van inzicht is het niet belangrijk of de opdracht slaagt, er is geen goed of fout binnen het paardencoachen. Het paard is immers ook zonder oordeel.

Zowel het paard als de deelnemer is tijdens de sessie altijd vrij in hun beweging, er wordt gewerkt vanaf de grond. Bij paardencoaching gaat het om het coachen en trainen van mensen. Paarden worden ingezet als middel of metafoor. Ervaring met paarden of paardrijden is niet nodig. Alle oefeningen worden vanaf de grond, dus naast het paard uitgevoerd.

Waar kun je het doen?

Mijn naam is Christa Reesink. Op mijn tiende verjaardag heb ik mijn eerste eigen pony gekregen en vanaf dat moment hebben er altijd wel paarden door mijn leven gestapt.
Toen we in 2003 op “Seybelt” gingen wonen kwam het bezit van een eigen paard weer tot de mogelijkheden en is Hurby bij ons gekomen als rijpaard voor onze oudste dochter en daar is in 2012 Napoleon bijgekomen voor onze jongste dochter. In de loop van de tijd zijn hier nog Seppie, Dao en Luna bijgekomen. Ook de pensionpaarden Sunny, Xenia en Bonnie zijn in te zetten voor de coaching.
Op ons erf staan twee huizen, we wonen zelf in de oorspronkelijke boerderij en het tweede huis is een kleine groepsaccommodatie voor 15 personen.
In 2013 heb ik een opleiding paardentaal gevolgd met aansluitend een opleiding tot paardencoach.
Op het erf is een rijbak aanwezig en een kleine paddock om in alle rust en privacy een coachsessie te houden.

De coaches.

Hurby en Sunny zijn de oudste paarden en genieten van hun pensioen in een aparte wei met paddock en inloopstal. Als coachpaard worden ze zo nu en dan nog ingezet, altijd samen en lekker op hun eigen weide of paddock.

De andere zes paarden lopen samen in een kudde en kunnen alle worden ingezet voor coaching. Soms werken we in de wei, tussen de paarden, of we maken gebruik van de rijbak of de roundpen.

De kudde bestaat uit drie merries: Xenia, poolse koudbloed, een stevige koelbloedige dame. Luna, Freiberger merrie, ook stevig, rond en een sensitief paardje en Bonnie, schimmelmerrie, zachtaardig en onverstoorbaar.

De mannen (ruinen) in de kudde zijn: Napoleon, zachtaardige Duitse Reitpony, Sep, onze boef… Snel, aanhankelijk en behoefte aan duidelijke grenzen en Dao, Rocky Mountain Horse, zacht, flegmatiek en een grote verbinder.
Het is ook mogelijk om te coachen met onze kleine ezelkudde van drie merries, Jut, Jul en Jeetje. Deze sessies zullen niet in een roundpen zijn maar gewoon in de wei, met de ezels om ons heen.

Voor wie is paardencoachen?

Voor iedereen die graag meer inzicht in zijn/haar systeem of gedrag wil krijgen.
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar de werking van een paard als spiegel.
Voor iedereen met loopbaanvragen.
Voor iedereen die geholpen wil worden met het maken van een keuze.
Voor iedereen die…
vult u maar in, er zijn vele vragen die gesteld kunnen worden binnen het coachen met paarden.

Het coachen/spiegelen met paarden kan zeer helend werken, het is echter geen therapie.
Mocht er naar aanleiding van de coaching behoefte zijn aan therapie, dan kunt u via uw huisarts hiervoor een verwijzing krijgen.
Wilt u samen met uw therapeut in een veilige setting een sessie ondergaan, dan is dat ook mogelijk.

Wat kost het?

Regelmatig organiseer ik in samenwerking met collega’s workshops om kennis te maken met paardencoaching. Wilt u zelf samen met een groepje of individueel ervaren hoe krachtig en mooi het coachen met paarden is, neem gerust contact op voor informatie!
Ook voor arrangementen in combinatie met een overnachting in ons vakantiehuis maken wij offertes op maat.

Voor meer informatie kunt u bellen naar 0543-563087 of 06-23652100.
Vosseveldseweg 25
7107 AD Winterswijk Kotten

Mailen kan naar info@grenzeloosinzicht.nl.

Laat een referentie achter